Pomorska Regionalna Organizacja Turystyczna

  • baner michelin 2025
    Kolejny rok z gwiazdką Michelin!


Pomorskie Prestige w Berlinie – tak promowaliśmy pomorskie smaki

Pomorskie Prestige w Berlinie – tak promowaliśmy pomorskie smaki

21 maja mieliśmy zaszczyt promować bogactwa smaków pomorskiego oraz nawiązywać nowe relacje biznesowe podczas wyjątkowego wydarzenia w Ambasadzie RP w Berlinie. Spotkanie zgromadziło 70 niemieckich dziennikarzy i touroperatorów, którzy z ciekawością odkrywali kulinarne sekrety naszego regionu.

Na stoisku, przygotowanym wspólnie z Gdańską Organizacją Turystyczną, czekały lokalne specjały: miody z Pasieki Miodolandia, sery od Radostowskich Rarytasów, dżemy z Borów Tucholskich, wędliny od restauracji Winne Grono oraz słynny goldwasser z kawałkami złota od Gdańskiej Wytwórni Historycznych Smaków. Każdy z tych produktów przyciągał uwagę i zachęcał do rozmów o tradycjach kulinarnych pomorskiego.

Wyjątkowe miejsce w programie zajęła restauracja Piwna47 – partner projektu Pomorskie Prestige, wyróżniona przez przewodnik Michelin. Szef kuchni Alan Ławrynowicz zachwycił gości bukietem pomorskich smaków: pstrągiem z zielenicy, marynowaną kalarepą, śledziem, kanapeczkami z tatarem z jelenia oraz tartaletkami z kaszubskimi truskawkami na deser. Reakcje gości były niezwykle entuzjastyczne!

Wydarzenie otworzył Ambasador RP w Berlinie Jan Tombiński wraz z Marcinem Płachno, dyrektorem Zagranicznego Ośrodka Polskiej Organizacji Turystycznej. Swoje kulinarne bogactwo prezentowała także Małopolska z restauracją Szara Gęś z Krakowa, serwując m.in. mus z oscypka i chłodnik.

Nasi goście nie mogli wyjść z pustymi rękami – każdy otrzymał upominki od partnerów wydarzenia. Z naszej strony pochwaliliśmy się gdańskim anchois od Restauracji Gryfon oraz dżemem z truskawki kaszubskiej od Leśnego Dworu. Niech dobro pomorskich smaków leci w świat!

Polityka Prywatności
Pomorska Regionalna Organizacja Turystyczna © 2018
Pomorska Regionalna Organizacja Turystyczna