
Podczas Bałtyckiego Forum Turystycznego 2025 w Gdańsku projekt BASCIL miał możliwość zaznaczyć swoją obecność poprzez udział lokalnych producentów. Celem ich obecności było zaprezentowanie regionalnej oferty kulinarnej Pomorskiego oraz pokazanie, jak lokalni producenci mogą wspierać rozwój turystyki kulinarnejw regionie.
W strefie kuluarowej uczestnicy Forum mogli odwiedzić stoiska producentów zaangażowanych w projekt BASCIL oraz spróbować przygotowanych przez nich produktów. Prezentowany był również film promujący Pomorską Ścieżkę Smaków – szlak łączący trzynastu lokalnych producentów, którzy w ramach projektu wypracowali nowe usługi turystyki kulinarnej. Szlak pozwala turystom odkrywać Pomorskie przez pryzmat jego smaków, tradycji i lokalnych produktów, jednocześnie wspierając współpracę między producentami, a branżą turystyczną.
Podczas BFT swoją ofertę zaprezentowali:
- Chwastowe Pole – naturalne kosmetyki i zioła,
- WiAnn – rzemieślnicze wędliny,
- Statkiewiczówka – krowie sery ze Swołowa.
Degustacje przygotowane przez producentów cieszyły się dużym zainteresowaniem uczestników Forum. Goście mogli spróbować lokalnych specjałów i zabrać ze sobą produkty, które pokazują, jak kulinarne dziedzictwo regionu może stać się atrakcyjnym elementem oferty turystycznej regionu.
Projekt BASCIL, finansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Programu Interreg Region Morza Bałtyckiego, wspiera rozwój usług turystyki kulinarnej na terenach wiejskich oraz zwiększa konkurencyjność lokalnych producentów poprzez dywersyfikację działalności i włączanie ich produktów w ofertę turystyczną.






