Pomorska Regionalna Organizacja Turystyczna

  • Gwiazdka Michelin w Pomorskiem
    Pomorskie ma swoją gwiazdkę Michelin!


Pomorskie smakuje autentycznością. Spotkanie partnerów projektu BASCIL

Pomorskie smakuje autentycznością – spotkanie partnerów projektu BASCIL

W dniach 3–5 czerwca 2025 r. w Pomorskim odbyło się międzynarodowe spotkanie partnerów projektu BASCIL. Wydarzenie zostało zorganizowane wspólnie przez Pomorską Regionalną Organizację Turystyczną oraz Agencję Rozwoju Pomorza S.A., a jego celem była wymiana doświadczeń oraz prezentacja dobrych praktyk w zakresie rozwoju turystyki kulinarnej opartej na lokalnej tożsamości i dziedzictwie.

W trakcie trzydniowej wizyty partnerzy projektu mieli okazję poznać pomorskie usługi turystyki kulinarnej, powstałe i rozwijane w ramach BASCIL. Oferty beneficjentów projektu w Pomorskim tworzą Pomorską Ścieżkę Smaków.

W programie znalazły się m.in.:

  • wizyta w pasiece Miodolandia na Żuławach, gdzie goście wysłuchali pasjonujących opowieści o życiu pszczół i znaczeniu pszczelarstwa dla lokalnej kultury;
  • spotkanie z producentem cydru Cydr Tabun, połączone z degustacją i rozmową o fermentacji jako tradycji i rzemiośle;
  • prezentacja lokalnych smaków w Smakach Kaszub z wykorzystaniem produktów wytwarzanych przez beneficjentów projektu;
  • spacer boso po mokradłach z Agroturystyką Gościna i gotowanie z dzikich roślin z Chwastowym Polem  – przykłady autentycznego doświadczenia, które łączy przyrodę, edukację i kuchnię.

Oprócz wizyt studyjnych odbyły się również sesje robocze poświęcone realizowanym pilotażom, planowanej konferencji podsumowującej projekt w Szwecji oraz wspólnym narzędziom promocyjnym, takim jak przewodnik kulinarny regionów partnerskich.

Dziękujemy wszystkim partnerom za obecność, zaangażowanie i inspirujące rozmowy. Spotkanie w Pomorskiem po raz kolejny pokazało, że lokalna kuchnia, autentyczne historie i współpraca międzynarodowa mogą wspólnie budować nowoczesną i zrównoważoną ofertę turystyki kulinarnej.

Projekt BASCIL jest realizowany w ramach programu Interreg Baltic Sea Region i ma na celu rozwój turystyki kulinarnej jako narzędzia wspierającego lokalne społeczności, dziedzictwo kulturowe oraz zrównoważony rozwój regionów nadbałtyckich.

Polityka Prywatności
Pomorska Regionalna Organizacja Turystyczna © 2018
Pomorska Regionalna Organizacja Turystyczna