Pomorska Regionalna Organizacja Turystyczna

  • Karol Okrasa z Pomorskie Prestige
    Sezon jesienno-zimowy w pomorskim z Karolem Okrasą


Pomorskie na widelcu inspektorów Michelin

Pomorskie na widelcu inspektorów Michelin

Bogata oferta gastronomiczna naszego regionu, ma szansę zagościć na kartach prestiżowego Przewodnika Michelin. Eksperci odwiedzili lokalne restauracje, by ocenić ich kunszt, innowacyjność i jakość podawanych dań. To unikatowa szansa dla pomorskiej branży gastronomicznej, by znaleźć się w elitarnym gronie miejsc gwarantujących przeżycia kulinarne najwyższej jakości.

W marcu ubiegłego roku Polska Organizacja Turystyczna i Michelin Guide podpisali porozumienie w sprawie umieszczenia polskich miast w znanym na całym świecie Przewodniku Michelin. Teraz, po Warszawie, Krakowie i Poznaniu, przyszedł czas na Pomorskie i Trójmiasto.

Ta doskonała informacja jest potwierdzeniem, że potencjał turystyki kulinarnej w naszym regionie jest bardzo wysoki. Pomorskie charakteryzuje się bogactwem smaków, z czego chętnie korzystają lokalni restauratorzy. W swoich przepisach używają regionalnych produktów, często odwołując się do pomorskiej tradycji. Z dumą przyglądam się rozwojowi sektora gastronomicznego, a każdy pojedynczy sukces napawa wielką radością. To wielkie wyróżnienie dla restauracji, ale również dla całego regionu pomorskiego – mówi Mieczysław Struk, Marszałek Województwa Pomorskiego. 

Dostrzeżenie wyjątkowości kulinarnej tej części kraju, to efekt współpracy Polskiej Organizacji Turystycznej oraz województwa pomorskiego, Gdańska, Gdyni i Sopotu. Jest to istotny krok w promocji miast i podniesieniu ich atrakcyjności dla turystów z całego świata.

Z wielką radością i satysfakcją przyjąłem wiadomość, że Pomorze wraz z Gdańskiem to kolejny – czwarty już – polski region, który uzyskał pozytywną opinię inspektorów słynnego Przewodnika Michelin i tym samym dołączył do elitarnego grona najlepszych światowych destynacji kulinarnych. Polska słynie ze swojej gościnności, a kulinaria stanowią bardzo ważny element naszej kultury narodowej. Tym bardziej cieszy mnie, że wysoki poziom oferty polskich smaków został doceniony i uzyskał rekomendację tej prestiżowej kapituły. Pomorze wraz z Gdańskiem to jeden z najpiękniejszych polskich regionów o wielkim potencjale przyrodniczym i ciekawej ofercie turystycznej. Dlatego dla mnie, jako Prezesa Polskiej Organizacji Turystycznej, jest szczególnie ważne, że Pomorze otrzymało tak wielkie wyróżnienie. Oznacza to bowiem, że Polska wpisuje się doskonale w najnowsze światowe trendy kulinarne i potwierdza, że nasz kraj jest wspaniałym kierunkiem podróży – mówi Rafał Szmytke, Prezes Polskiej Organizacji Turystycznej.

Przewodnik Michelin jest rozpoznawalnym symbolem jakości dań na całym świecie. Gwiazdki nadawane restauracjom uznawane są za równie prestiżowe jak Oskary w przemyśle filmowym. Restauracje z tym unikatowym odznaczeniem przyciągają mieszkańców i turystów, a turystyka kulinarna jest nie tylko atrakcyjna dla podróżujących, ale także przyczynia się do rozwoju lokalnej gospodarki.

Rodzina Michelin powiększa się o kolejny region – Pomorskie! Ta doskonała wiadomość umocni odwagę lokalnych szefów kuchni oraz zespołów tutejszych restauracji. Niech finałem tych wszystkich starań będzie zasłużona satysfakcja z przyznanych przez inspektorów rekomendacji, „Bibów” i kto wie… może kolejnych polskich gwiazdek? niewątpliwie przełoży się to na wzrost atrakcyjności turystycznej regionu. Będąc entuzjastą kuchni, przepełnia mnie dziś prawdziwa radość – mówi Maciej Dobrzyniecki, Prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce, Wyłączny Partner Przewodnika Michelin w Polsce.

Przewodnik Michelin to szansa, która doskonale wpisuje się w silny trend turystyki kulinarnej, co jest spójne z działaniami Pomorskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej.

To wielka radość widzieć sukces lokalnych restauracji, z którymi jako Pomorska Regionalna Organizacja Turystyczna współpracujemy od wielu lat – zarówno w czasach kryzysu, jak i wielkiej świetności. Od dłuższego czasu poznajemy branżę gastronomiczną i przekonujemy się o jej wyjątkowej ofercie. Ta jakość musiała zostać doceniona. Z wielkim entuzjazmem czekamy na wyniki, a smakoszy zapraszamy do kulinarnej podróży po regionie pomorskim – mówi Marta Chełkowska, Prezes Zarządu Pomorskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej.

Polityka Prywatności
Pomorska Regionalna Organizacja Turystyczna © 2018
Pomorska Regionalna Organizacja Turystyczna