Pomorska Regionalna Organizacja Turystyczna

  • krytyka kulinarna slider 1
    Przewodnik Krytyki Kulinarnej po Pomorskim już dostępny


Pomorska Regionalna Organizacja Turystyczna partnerem Festiwalu Celebracje & Degustacje. „Wszyscy do stołu!”

degustacje i celebracje


Turystyka kulinarna stanowi obecnie jeden z wiodących trendów motywujących do przyjazdu. Potencjał Trójmiasta i całego regionu pomorskiego w tym zakresie jest niezaprzeczalny dlatego Pomorska Regionalna Organizacja Turystyczna angażuje się w wydarzenia promujące kulinaria i wspiera restauracje z regionu pomorskiego, które wyróżniają się wykorzystywaniem regionalnych produktów, sezonowością menu oraz jakością wystroju i obsługi realizując projekt Pomorskie Prestige. W ramach promocji oferty kulinarnej pomorskiego i wydarzenia Celebracje & Degustacje. „Wszyscy do stołu!” PROT przygotował wizytę studyjną dedykowaną blogerkom kulinarnym, w tym: Głodna Daga,  Kati Płachecka podczas, której zaprezentowany zostanie potencjał turystyczny i kulinarny Trójmiasta.        

Wszyscy do stołu! niezależnie od przekonań, pochodzenia, koloru skóry, orientacji politycznej czy seksualnej, pierwszy w Polsce kulinarny festiwal Celebracje & Degustacje. Festiwal wspólnoty i dzielenia się przyjemnością. Trzydzieści wybranych restauracji w Trójmieście, Warszawie i Krakowie przez siedem dni będzie serwowało wyjątkowe kolacje na bazie dań rekomendowanych przez krytyka kulinarnego Macieja Nowaka, z których część dochodu zostanie przeznaczona na wsparcie Polskiej Akcji Humanitarnej.

Stoły równości staną w trzech miastach

Stół niezależnie czy domowy, czy restauracyjny to miejsce, gdzie inność wzbudza ciekawość, „obcy” staje się „nasz”. Miejsce, przy którym nie ma miejsca na złość, wykluczenie, fobie. Gdzie bliskość krzeseł i par oczu zwróconych na siebie rozmywa niezrozumienie i lęki. Gdzie dzieli się jedzeniem ponad innymi podziałami. Chłonie smak i zapach. Stół to miejsce, które daje bezpieczeństwo. Gdzie wszyscy są równi.

W roli gospodarza akcji krytyk kulinarny i animator kultury Maciej Nowak: Zasiadanie do stołu jest momentem, który jednoczy nas codziennie. Jakoś wspaniale się to wyraża w obyczajowości azjatyckiej, gdzie jest zasada, że na stole nie powinno być narzędzi zbrodni, w związku z tym nie używa się ani widelców, ani noży. Żeby przypadkiem nie stały się sposobem na rozwiązanie konfliktu. Podobnie jest w naszym kręgu kulturowym. Do stołu zaprasza się przyjaciół, obcych, z którymi chcemy się pojednać lub z którymi chcemy spędzić dobrze czas. Obecność wspólna przy stole jest czasem święta. Jest też celebracją rodzinną pokazującą trwałość relacji. Obiady rodzinne przetrwały niewzruszone do dzisiejszych czasów, kiedy tak wiele rozmaitych celebracji społecznych upada.

Myślę, że konieczność jedzenia w samotności jest jedną z najgorszych sytuacji życiowych. Gdy nie ma stołu, do którego możemy się przysiąść, do którego jest zaproszenie.

Inność Twoja nie jest gorsza Moja.

Festiwal Celebracje & Degustacje w każdym z miast jest podzielony na dwie części: symboliczną – performance przy wspólnym stole dla zaproszonych przedstawicieli mniejszości, mediów i partnerów oraz siedem dni festiwalowych kolacji w wybranych restauracjach, które może wykupić każdy przez stronę Mojstolik.pl.

W Trójmieście performance przy wspólnym stole odbywa się w Gdyni, na plaży Orłowo już 28 września. – Plaża to miejsce otwarte, symbol wolności, ale też miejsce drogi dla emigrantów i uchodźców, których nie wszyscy akceptujemy, miejsce ucieczek i powrotów, okno na świat. Zaprośmy ich do stołu. – tłumaczy Agnieszka Małkiewicz z FOR Solutions współorganizatorka wydarzenia.

Historia Gdańska, Sopotu, Gdyni i całego regionu pomorskiego od zawsze łączy się z losami ludzi różnych kultur i narodowości, którzy doceniali to miejsce na ziemi za jego otwartość na gości i solidarność z tymi, którzy potrzebują wsparcia. To również miejsca, które wyróżniają lokalne produkty i przepisy kulinarne. Cieszymy się, że Festiwal ma swoją inaugurację właśnie tutaj, a wszyscy zainteresowani będą mogli zapoznać się z potrawami przygotowanymi przez wybitnych szefów kuchni pracujących na co dzień w trójmiejskich restauracjach. – opowiada Łukasz Magrian, Dyrektor PROT.

A potem festiwal jedności i rozpieszczalności w restauracjach.

Maciej Nowak, ambasador kulinarny wydarzenia, odwiedza wszystkie restauracje zaangażowane w projekt i w każdej rekomenduje trzy dania do specjalnej, festiwalowej karty. Poza przystawką, daniem głównym, deserem będą na nich czekały niespodzianki do degustacji w ramach ceny kolacji: deska serów, wino, owoce morza i polskie oleje.

Goście Celebracji & Degustacji będą mieli do wyboru degustację w wersji wegetariańskiej lub klasycznej. Co ważne! 5% procent dochodu z każdej kolacji zostanie przeznaczone przez restauratorów na wsparcie Polskiej Akcji Humanitarnej.

Festiwal Celebracje & Degustacje odbędzie się wTrójmieście odbędzie się od 11 do 17 października.

Wszystkie szczegóły, lista restauracji i zawartość festiwalowego pakietu są dostępne na stronie: wydarzenia.mojstolik.pl.

Festiwalowe kolacje można kupić wyłącznie przez stronę www.wydarzenia.mojstolik.pl.

Organizatorami festiwalu jest FOR Solutions, zakochany w gastronomii zespół działający w obszarze kreatywnych eventów oraz platforma MojStolik.pl, zrzeszająca cenione grono polskich restauracji.


Polityka Prywatności
Pomorska Regionalna Organizacja Turystyczna © 2018
Pomorska Regionalna Organizacja Turystyczna